UTFLYKT lördag 7 september 2019

Er HBF anordnar en utflykt med buss till Lugnås kvarnstensgruvan

Vi blir guidade i den här spännande, vackra miljön i, just på kulturarvs och geologins dag, då de har många extra aktiviteter.  Tillverkningen av kvarnstenar på Lugnås startades av munkar från Cistercienserorden som kom dit 1147. Produktionen fortsatte sedan fram till 1919. Alla kvarnstenar i vår trakt kommer antagligen härifrån Vi kommer att se en av de sista gruvorna, olika dagbrott samt ett museum. I gruvan ser man många fossiler och i hela området finns spännande geologi att uppleva. Vi kan åka till tre olika informationspunkter för att se det.

Läs mera på  http://qvarnstensgruvan.se/wp/exempelsida/las-mer/, som öppnar så här:

”Besök Europas enda kvarnstensgruva som är öppen för publik och lyssna till guidens berättelse om liv och arbete i gamla tider. Här har man tillverkat kvarnstenar under 800 år och människans flit har satt sina spår runt hela berget. Lummig lövskog döljer mycket av de kilometerlånga skrotstenshögarna, men runt om berget finner man arvet som gamla Lugnåsare lämnade efter sig i form av ca 600 dagbrott och 55 gruvor, varav en är öppen för visning.”

Gör gärna en intresseanmälning genom att ringa eller sms-a till 070-6499239, eller skriv ditt namn på en lista i Träffpunkten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *